Despre Casa de Vinuri Iordache

Vinul. O pasiune. O artă. O credință. Un stil de viață.

Asemenea mustului care devine vin, CVI a apărut mai mult fortuit, transformându-se în afacere dintr-o simplă și onestă dorința de a salva o vie, combinată cu iubirea orașului natal. Se întâmpla în anul 2001. Că să devină productivă, 2 generații ale familiei Iordache s-au dedicat 100% domeniului. Și, că să te ducem și mai departe în istoria zonei noastre viticole, să începem cu începutul.

Șerpuite de râurile Olt și Pesceana, podgoriile CVI se bucură de pământ fertil pentru soiuri nobile de viță de vie. Savoarea vinului de Drăgășani este recunoscută de peste un secol. Acesta era premiat în Franța, patria vinurilor, chiar dinainte, însă culminează în anul 1900, la Expoziția Universală de la Paris. Prima stațiune viticolă s-a deschis la Drăgășani în perioada interbelică, în 1936.

Revenind în prezent, astăzi, domeniul Casă de Vinuri Iordache se întinde pe 30 de hectare de vită-de-vie de rod. Ne mândrim cu cele mai bune 6 soiuri de struguri cărora le priește solul și clima de la Drăgășani: Crâmpoșie Selecționată, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Pinot Gris, Tămâioasa Românească, Cabernet Sauvignon și Merlot.

Cu aceeași pasiune ca în 2001, după peste 17 ani de vechime, pentru un gust desăvârșit și o culoare perfectă, măturam vinul CVI în barrique-uri de stejar. Și astfel, povestea continuă…

În vino veritas!

Cine suntem

Valentin Däniken Iordache

Winemarker

Alături de tatăl său încă de la începuturile Casei de Vinuri Iordache (2001), dar preocupat și cu alte activități mai recreative, Valentin Däniken Iordache se ocupă, de câţiva ani, mai precis din 2006, întru-totul de vinul produs.

Dacă în trecut Valentin alerga cu muscle car-uri şi alţi bolizi de mare putere pe dealurile Drăgăşaniului, magia vinului l-a așezat la casă lui. Acum este căsătorit, a renunţat la pasiunea pentru sporturile periculoase, cu excepția unor nostalgice plimbări cu motorul, prin vie. Juniorul Iordache are, la rândul său, un fiu – Adrian Däniken. Peste ani, când va crește, Casă de Vinuri Iordache va fi deja la a treia generație.

Gheorghe Iordache

Cu studii tehnice şi universitare în Agronomie, absolvite la București, Gheorghe Iordache ar fi avut ocazia, prin 1977, să schimbe profilul. I se propuse o bursă tocmai la Londra, în Aeronautică. Mulţi ar fi spus da înainte de a auzi toată propoziţia, însă visul tânărului absolvent de atunci era să îşi facă o casă la Drăgăşani, cu vie şi cu grădină.

Un an mai târziu se întorcea în oraşul natal, şi la puţin timp după Revoluţie, începea să-şi împlinească visul. A cumpărat via, a consolidat şi modernizat vechea cramă şi, în 2001, noua Casă de Vinuri Iordache scotea primul vin. De atunci au urmat ani de muncă, de investiţii, dar şi de vinuri din ce în ce mai bune…